Proiecte & activități

Proiectele noastre

Membrii Consiliului Consultativ au elaborat următoarele idei de proiecte potrivit statutului fundației și a celor patru direcții strategice principale:

Echipamente laboratoare de fizică licee

Adrian Graur - Conducător Doctorat, Profesor la Departamentul de Calculatoare, Automatică și Electronică. Rector Emeritus al Universității „Ștefan cel Mare” - este coordonatorul de proiect pentru achiziția de echipamente moderne și de ultimă generație pentru laboratoarele de fizică a  10  licee județul Suceava.

Fiecare set este identic și este compus din surse de alimentare, galvanometru, modul pentru fizică moleculară și căldură, cutie laser optic, modul pentru electricitate și magnetism, modul pentru mecanică și acustică, un set de instrumente pentru spectrul magnetic, un tub catodic și un multimetru analogic. Fiecare kit are o valoare aproximativă de 22.500 LEI (aprox. 5.000 euro).

Zece licee din județul Suceava au primit echipamente pentru laboratoarele de fizică, valoarea totală a proiectului fiind de peste 50.000 euro.

Educație juridică pentru liceeni

Luca CiubotaruDelegat de tineret al României la ONU (2014/2015) - sprijină dezvoltarea și educația non formală a tinerilor în cadrul celor 4 licee din Rădăuți și Vicovul de Sus.

Proiectul «Educația juridică pentru liceeni» se concentrează asupra organizării unor întâlniri periodice cu studenți ai Facultăților de Drept din Suceava și din Iași precum și cu tineri profesioniști, pentru a discuta cu adolescenții despre drepturile și responsabilitățile acestora,  și despre modul în care acestea pot fi valorificate și pentru a le transmite noțiuni cheie despre funcționarea instituțiilor publice sau despre comportamentul tinerilor în societate.

Aproximativ 2.500 de liceeni au primit, ca suport tipărit, un Manual de Educație Juridică, împărțit în 15 capitole; manual ce oferă informații complete privind educația civică, educația sexuală, educația religioasă, educația rutieră și educația sanitară, conținând chiar și elemente necesare pentru orientarea profesională. Costurile aferente implementării acestui proiect au fost de peste 4.500 euro.

Primul ajutor salvează vieți

Corneliu Dediu – Director Crucea Roșie Română, filiala din județul Suceava – se concentrează asupra educației pentru  acordarea primului ajutor. Proiectul Primul Ajutor Salvează Vieți are ca scop instruirea elevilor și profesorilor din școlile gimnaziale și liceele la nivelul județului Suceava  în domeniul acordării primului ajutor premedical.

Prin aceste cursuri pentru tineri, comunitățile vor putea beneficia de ajutor premedical până la sosirea serviciului de specialitate (medic, ambulanță). O altă etapă importantă a acestor proiecte este crearea unor puncte și truse de prim ajutor în cadrul acestor școli și licee.

Prima fază a proiectului s-a axat pe școli și licee din localitățile Rădăuți - Dornești - Satu Mare și s-a desfășurat în perioada octombrie, 2016 - februarie 2017, fiind instruiți 1.191 elevi (6 elevi din fiecare clasă) și 38 de cadre didactice din 11 unităţi de învăţământ şi s-au distribuit 372 manuale de prim ajutor.

A doua fază a fost una extinsă, la sesiunile de pregătire pe tema acordării primului-ajutor premedical participând 2.514 elevi din 42 unităţi de învăţământ, fiind distribuite 420 manuale de prim ajutor. De asemenea, 100 cadre didactice au fost pregătite în cadrul programului.

Până în acest moment, costul cu implementarea proiectului depășeșete 20.000 euro.

Programul va continua și în 2019.

Cărțile copilăriei

Luca Ciubotaru, Delegat de tineret al României la ONU (2014/2015), coordonează un nou proiect de educație alternativă. La inițiativa sa Fundația EGGER, în parteneriat cu Asociația Curtea Veche, implementează programul național de lectură „CĂRȚILE COPILĂRIEI”  și în județul Suceava, în școlile din Rădăuți și satele din apropierea municipiului.

Scopul proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la carte pentru copii cu vârste cuprinse între 7-14 ani înscriși în învățământul primar și gimnazial. Parteneriatul dintre Fundația EGGER și  Asociația Curtea Veche presupune donații de carte pentru elevi și școli și dezvoltarea unor  programe alternative de lectură menite să-i provoace pe copii să citească de plăcere.

Proiectul s-a desfășurat în două etape, în 22 de școli din județul Suceava. În total, peste 4.100 elevi au primit cărți. Pe lângă cărțile donate elevilor, bibliotecile fiecărei școli incluse în program au primit un pachet identic de 30 de cărți recomandate elevilor din clasele V-VIII. Costul implementării proiectului e de aproximativ 9.000 euro.

Renovarea pistei de atletism Stadionul Municipal Rădăuți

Fundația EGGER, cu sprijinul lui Corneliu Cîrdeiu - Director editorial Rădăuțiziar și jurnalist cu o vastă experiență, se implică într-un proiect desfășurat la nivelul comunității locale și oferă Primăriei Municipiului Rădăuți sprijin financiar în valoare de aproximativ 150.000 Euro pentru lucrările de renovare și modernizare a pistei de atletism.

Lucrările de modernizare a pistei de atletism a Stadionului Municipal Rădăuți vor fi finalizate până la mijlocul anului 2019.

Fundația EGGER 2021 | Imprima